fitrFITR worden voor de toekomst


Sommige mensen proberen fit te worden met yogaklasjes of het drinken van levertraan. Wij doen dat liever met een vierstappenprogramma dat ons scoutingteam nieuwe ingrediënten helpt te vinden.

FITR staat voor First Look, Investigate, Trip en Recommendation. We hadden het waarschijnlijk FLITR moeten noemen, maar dat ligt niet zo lekker in de mond. De vier stappen helpen ons om vandaag de dag goede inkoopbeslissingen te nemen, zodat in de toekomst al onze leveranciers voldoen aan internationale duurzaamheidsnormen. Vrij belangrijke dingen dus. Hier is een klein overzicht van wat er in elke fase van dit proces gebeurt.First Look

Als ons scoutingteam een ingrediënt ontdekt dat ze in een van onze drankjes zouden willen gebruiken, stellen ze met een online tool het risico vast van de landen waar dit ingrediënt beschikbaar is. Deze tool onderzoekt de risico's die samenhangen met onze acht duurzaamheidsthema's: biodiversiteit, water, arbeidsrechten, dwangarbeid, kinderarbeid, genderrechten, landgebruik en conflicten, en financiële instabiliteit. Als gevolg hiervan hebben we nu een lijst met plaatsen die zijn gemarkeerd als een 'zeer hoog' of 'extreem' risico vanuit ecologisch of sociaal oogpunt. Dat betekent dat ons scoutingteam er niet eens aan denkt om in die gebieden naar ingrediënten te zoeken.

an illustration of some binoculars

Investigate

Anthesis is een gespecialiseerd bureau waarmee we samenwerken om de risico’s meer in detail te bekijken. Ze doen heel wat onderzoek naar de specifieke kenmerken van het ingrediënt dat we willen inkopen en naar het land waar we het willen kopen. Wat we ontdekken gebruiken we vervolgens om open gesprekken te voeren met potentiële leveranciers over wat ze doen om deze risico's te beperken. 

an illustration of a magnifying glass inspecting a long list

Trip

We bezoeken onze potentiële nieuwe leveranciers om te kijken of alles klopt wat we over ze te weten zijn gekomen. We bespreken wat ze nog moeten verbeteren en we vormen een beeld over hun inzet en capaciteit om te veranderen (als dat nodig is).

an illustration of a suitcase

Recommendation

Op basis van al deze onderzoeken en gesprekken maken we voor elke leverancier een plan. Voor sommige zal dit bestaan uit onze gebruikelijke leveranciersbezoeken en het werken aan de SAI-FSA (Sustainable Agriculture Initiative Farm Sustainability Assessment). Bij een leverancier of regio met een hoger risico werken we samen met mensen op locatie aan actieplannen voor verbeteringen. Als het risico extreem hoog is, zoeken we een ander land of een andere leverancier om dat ingrediënt te kopen.

an illustration of a magnifying glass inspecting a long list