boordevol goede dingenWe weten allemaal dat groenten en fruit goed voor je zijn. Omdat ze vol zitten met belangrijke dingen zoals vitamines, mineralen, vezels en fytonutriënten die ons lichaam helpen te doen waar het goed in is. Een regenboog aan groenten en fruit eten (of drinken) helpt je om veel van deze waardevolle voedingsstoffen binnen te krijgen.   

Voor onze smoothies en sappen gebruiken we meer dan 32 verschillende soorten van de beste groenten en het beste fruit, en we stoppen er minstens vijf in elke smoothie die we maken. Hier lees je wat meer informatie over wat dit goede spul van Moeder Natuur eigenlijk doet en hoe het voor jouw lichaam zorgt.vitamines en mineralen

Er zijn dertien soorten vitamines en heel wat mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te blijven werken. Al onze smoothies en sappen bevatten van nature meerdere van deze micronutriënten (een mooi woord voor vitamines en mineralen), die je op verschillende manieren helpen. Dit zijn wat van de natuurlijke toppers in één van onze oude favorieten:

Onze aardbei & banaan-smoothie was één van de eerste die we hebben gemaakt en is nog steeds een topper. Niet alleen smaakt het drankje naar zomer, het zit ook stampvol micronutriënten zoals foliumzuur, mangaan, kalium en vitamine C. Lees verder om erachter te komen wat deze stofjes voor je kunnen doen.hoe ze helpen?

how they help the body

 

zo helpt foliumzuur 

Foliumzuur is nodig voor een normale werking van je hersenen, immuunsysteem en bloedaanmaak. Het helpt ook bij het verminderen van vermoeidheid, het proces van celdeling en normale aminozuursynthese.

zo helpt kalium

Kalium is nodig voor een normale werking van je zenuwstelsel, spieren en bloeddruk.

 

zo helpt mangaan

Mangaan zorgt voor een normale vorming van bindweefsel, het onderhouden van botten en een normaal energieleverend metabolisme. Het beschermt je cellen ook tegen oxidatieve stress.

 

zo helpt vitamine C

Vitamine C ondersteunt de normale werking van je immuunsysteem, verhoogt de ijzeropname en helpt vermoeidheid te verminderen. Een glas met 150 ml sinaasappelsap met vruchtvlees is goed voor 46% van je dagelijkse portie vitamine C.

Savourez nos boissons dans le cadre d'un mode de vie sain et d'une alimentation équilibrée.

 fytonutriënten

Als je wil overkomen alsof je weet waar je het over hebt, laat dan gewoon in een zin het woord fytonutriënten (spreek uit als 'fie-to-nutriënten') vallen. Fytonutriënten staat voor een hele trits natuurlijke plantaardige stoffen die voorkomen in fruit, groenten, peulvruchten en volkoren granen. Er zijn er meer dan 5.000 en ze geven planten hun kleur, smaak en geur. Er wordt veel onderzoek gedaan om goed te begrijpen wat ze voor het menselijk lichaam doen, maar we weten al dat ze als antioxidant werken en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die het risico op sommige chronische aandoeningen helpen verminderen.1

Om er meer over te weten te komen, hebben we een paar wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen gevraagd om de fytonutriënten in onze sappen en smoothies te onderzoeken. Ze ontdekten dat er in onze drankjes allemaal verschillende soorten zitten. Onze aardbei- en banaansmoothie bevat het grootste scala aan fytonutriënten (inclusief ferulazuur en chlorogeenzuur) en in ons sinaasappelsap zit het meeste van één type (dat is hesperidine). De onderzoekers hebben hun bevindingen opgeschreven en gepubliceerd. Het heeft misschien niet de shortlist van de Libris Literatuur Prijs gehaald, maar we denken dat het best interessant is - dus zet een kopje thee, pak er een goede stoel bij en ga lekker zitten.

1. Wang X, Ouyang YY, Liu J, Zhu MM, Zhao G, et al. (2014) Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 349: 14.'vezels

Dit stuk hebben we bewust voor het laatst bewaard. Hoewel vezels heel goed voor je zijn, kun je er niet echt makkelijk over praten zonder dat het onsmakelijk wordt. Het komt erop neer dat vezels de dingen zijn die niet door je darmen verteerd worden en een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van je spijsvertering. Veel vezels binnenkrijgen wordt gelinkt aan een lager risico op hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.1

fibre podium


Desondanks, eten veel mensen te weinig vezels. Er wordt aanbevolen om dagelijks 30 gram vezels te consumeren, in realiteit blijkt dat veel volwassenen veel minder eten. Al onze smoothies zijn een natuurlijke bron van vezels en bieden 1-4 gram vezels per portie van 150ml. En ja hoor, de vezels in een smoothie zijn dezelfde vezels die je terugvindt in stukken fruit of groenten. We hebben enkele flessen van onze smoothies naar het laboratorium van de universiteit van Leeds gestuurd en zij constateerden met hun microscoop dat de vezelcellen dezelfde zijn als die van een heel stuk fruit of groente. Dat is goed nieuws. Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem hier een kijkje.

Geniet van onze drankjes als onderdeel van een gezonde levensstijl en evenwichtige voeding.

1.https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-get-more-fibre-into-your-diet